Koperkowa zupa, smaczna i bardzo prosta w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
- porcja rosołową z kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,7 kg)
- 1 kostka rosołowa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- duży kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- dwa liście laurowe
- majeranek
- 1 łyżka masła
- dwa pęczki koperku
- sól, biały pieprz
- 4 - 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 4 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki
WYKONANIE:
Mięso zalać zimną wodą i zagotować, zebrać utworzoną pianę, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na suchej patelni. Wrzucić obrane warzywa i gotować, aż warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki do miękkości, jeszcze ok. 10 – 15 minut. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i dodać zieleninę, zostawiając ok. 1/4 pęczka. Przesmażyć na patelni, mieszając, dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, zagotować. Wsypać resztę koperku i zupa gotowa.
Zupę można zmiksować na jednolitą konsystencję i podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz