Frużelina to doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników, różnego rodzaju placków na słodko.
SKŁADNIKI:
2 kg świeżych truskawek
3 szklanki cukru kryształu
2 op. cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
100 ml wody
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować ok. 5 - 7 minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować.
Gorącą frużelinę umieścić w umytych i wyparzonych słoikach. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz