Zupa - krem z dyni jest pyszna i sycąca.
Smak dyni nadają przyprawy.
SKŁADNIKI:
1 średnia dynia
2 cebule
5 pomidorów suszonych w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka syropu z imbiru
1 łyżka soku z cytryny
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
pieprz
chleb tostowy na grzanki
prażony słonecznik
Przyprawy dodawać stopniowo według uznania.
WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnka, podlać troszkę wodą i zagotować pod przykryciem. Potem dodać jarzynkę w proszku, przyrawy i dusić tak do miękkości dyni.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju z suszonych pomidorów i wrzucić do zupy. Na koniec do wywaru dodać suszone pomidory, syrop imbirowy, sok z cytryny, zagotować i zmiksować blenderem na gładki krem.
Chleb tostowy pokroić w kostkę i na małym ogniu wysuszyć na chrupko.
Zupę - krem nalewać do talerzy, posypać prażonym słonecznikiem i podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz