poniedziałek, 29 października 2018

ŚLEDZIE Z JABŁKIEM.

Przygotowanie w taki sposób śledzi nie jest trudne i szybko się je robi, a smakują wyśmienicie. Polecam.

SKŁADNIKI:
3 jajka
4 duże płaty śledziowe w oleju
2 czerwone cebule
1 duże, słodkie jabłko
1 mały jogurt (150 g)
1 mały majonez
sól, pieprz
papryka w proszku

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, trochę posolić i odstawić na chwilę, żeby zmiękła.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w ćwiartki.
Śledzie pokroić w szerokie paski (około 1 - 1 1/2 cm).
Jogurt wymieszać z majonezem, przyprawić według uznania solą, pieprzem i papryką. Połowę sosu jogurtowo - majonezowego wymieszać z cebulą, dodać jabłko i wyłożyć na półmisek. Na tym poukładać śledzie, potem ćwiartki jajek i polać po wierzchu sosem jogurtowo - majonezowym. Wierzch można dowolnie udekorować. Półmisek wstawić do lodówki i schłodzić na chwilę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz