SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu naturalnego
1 płaska łyżka jarzynki w proszku
2 średnie cebule
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
pieprz według uznania
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej
WYKONANIE:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry (wychodzi 7 plastrów). Następnie usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu, po czym przełożyć do garnka z szerokim dnem i podlać wodą, żeby trochę było przykryte mięso. Na patelni z mięsa zblanszować pokrojoną w półplasterki cebulę i dołożyć ją do garnka. Potem dodać wszystkie przyprawy, miód, musztardę i dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa. Karkówkę wyjąć z garnka, odlać trochę płynu do kubka, dolać troszkę zimnej wody, wymieszać z mąką i wlać do wywaru, doprowadzając do zawrzenia. Potem ponownie włożyć mięso do gotowego sosu.
Karkówkę można podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi, albo po prostu z ziemniakami i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz