sobota, 20 października 2018

KARKÓWKA W ZIOŁACH I MUSZTARDZIE.

Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją ostrym widelcem z każdej strony, a z jednej ponacinać po szerokości.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nacięciem do wierzchu, przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Na drugi dzień wstawić do piekarnika i piec około 90 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak.
Z garnka z powstałym rosołem odlać 1/2 szkl. ,rozrobić w tym 1 łyżkę mąki pszennej i zagotować razem. W ten sposób uzyska się aromatyczny sos do pieczeni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz