Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta w środku, idealna do kanapek.
SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1 op. Marynaty staropolskiej "Kamis"
1 łyżka oleju
1 łyżka musztardy sarepskiej
1/2 łyżki keczupu łagodnego
Po troszku ziół:
rozmaryn
majeranek
tymianek
zmielone ziele angielskie
1 ząbek czosnku
WYKONANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie ponakłuwać ją głęboko i dość gęsto ostrym widelcem z każdej strony.
Następnie ze składników zrobić marynatę (wszystkie składniki wymieszać dokładnie). Ze wszystkich stron natrzeć mięso, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, przykryć i włożyć na dwa dni do lodówki.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w 200' C. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać zgromadzony płyn do garnka i dopiec tak na "suchą skórkę". Po upieczeniu przełożyć na półmisek i pozostawić do wystygnięcia. Karkówkę przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz