Ciasto jest proste i szybko się je robi. Przepis jest bardzo stary, ale placek jest pyszny.
Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm.
SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. kaszy manny
2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 kostki margaryny "zwykłej"
1 1/2 kg kwaśnych jabłek
cynamon
WYKONANIE:
Mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać, następnie podzielić na trzy części. Margarynę włożyć do lodówki, musi być dobrze schłodzona.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym odcisnąć z nadmiaru soku, podzielić na dwie części.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wysypać pierwszą część sypkiego ciasta, wyrównać, wyłożyć na to jedną część jabłek, posypać po całości cynamonem, przysypać je drugą częścią sypkiego ciasta, ponownie wyłożyć jabłka, posypać je cynamonem, znowu wysypać po całości trzecią część sypkiego ciasta i zetrzeć na wierzchu na dużych oczkach margarynę, tak żeby pokryła całe ciasto.
Piec w temperaturze 180'C przez około 45 - 50 minut na złoty kolor. Ciasto kroić dopiero kiedy trochę wystygnie, bo się rozpadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz