1 kg chudych żeberek
1 duży słoik kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 garście grzybów suszonych
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
kminek
kilka ziaren ziela angielskie
kilka liści laurowych
WYKONANIE:
Kapustę zagotować w garnku z dodatkiem wody, tak, żeby przykryła kapustę. Doprowadzić do zawrzenia, odcedzić.
Żeberka pokroić w kawałki po dwie kostki, podsmażyć na patelni na oleju na dużym ogniu na rumiano, wyjąć mięso, dodać masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Usmażoną cebulę dodać do kapusty, następnie grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe. Dusić tak do miękkości kapusty.
Żeberka przełożyć do garnka z szerokim dnem, zalać wodą, tak żeby nie przykryć całego mięsa. Dodać do tego majeranek troszkę soli, tymianek kilka ziaren ziela angielskiego i gotować do miękkości mięsa, następnie wyjąć żeberka, a wodę z gotowania dodać do kapusty, wymieszać.
PRZYGOTOWANIE:
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę kapusty, poukładać żeberka blisko siebie, na to wyłożyć drugą część kapusty. Przykryć pokrywką i odstawić. Na drugi dzień wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz