wtorek, 12 listopada 2024

SAŁATKA CEBULOWA.

SKŁADNIKI:
1 kg cebuli 
500 g marchewki 
5 jajek 
1 puszka groszku 
1 mały słoik majonezu 
sól, pieprz według uznania 

ZALEWA:
250 ml wody 
130 ml octu 10 '/,
3 łyżki cukru 
1 łyżka soli
kilka ziaren ziela angielskiego 

WYKONANIE:
Marchewkę ugotować w skórce w lekko posolonej wodzie, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować również pokroić w kostkę. Groszek odcedzić z zalewy. Cebulę pokroić w paseczki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać resztę składników i ugotować zalewę, do tego wrzucić cebulę i gotować przez kilka minut, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić ją na sitku i przełożyć do miski. Do tego dodać marchewkę, jajka, groszek, po czym wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz