Ciasteczka są kruche, bardzo proste w przygotowaniu i robienie ich, czyli wykrawanie sprawia dzieciom dużo frajdy. Polecam.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
250 g masła
1 op. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 jajko
WYKONANIE:
Mąkę i cukier wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i resztę składników, następnie zagnieść z nich ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 20 min.
Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć kształty foremkami lub szklanką.
Nagrzać piekarnik do 180' C. Piec przez ok. 15 minut na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz