Kluski szare lub niektórzy mówią również kładzione pochodzą z Wielkopolski. Jest to danie niedrogie i w miarę szybkie do przygotowania, podawane z różnymi dodatkami, np. z kapustą duszoną, albo z serem białym lub tylko w takiej wersji jak moja.
Poniżej znajduje się przepis na duszoną kapustę do klusek.
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 szkl. mąki pszennej
1 jajko
pieprz
sól
20 dag boczku
1 cebula
WYKONANIE:
Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę, usmażyć na rumiano na patelni.
Ziemniaki zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki lub można zmiksować blenderem, następnie przełożyć na duże sitko i odcedzić z nadmiaru soku. Sok odlać do naczynia, a pozostałą na dnie skrobię dodać do utartych ziemniaków. Potem przełożyć masę do miski, dodać jajko, mąkę pszenną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste to można dodać trochę odlanego soku z ziemniaków, a jak będzie za rzadkie to dodać jeszcze mąki.
Do garnka o szerokim dnie wlać wodę, dodać troszkę soli i zagotować. Na łyżkę nabierać po trochu masy ziemniaczanej (tak na 1/2 łyżki) i wrzucać kolejno na wrzątek, tak żeby zapełniło się dno garnka. Gotować około 3 minuty od wypłynięcia do wierzchu, potem zebrać wszystkie łyżką cedzakową i powtarzać tą czynność do ugotowania wszystkich klusków.
Gotowe kluski polać usmażoną cebulą z boczkiem.
Kluski szare z kapustą duszoną.
SKŁADNIKI:
1 kg kapusty kiszonej
kilka grzybów suszonych
1 cebula
50 g boczku wędzonego
1/2 łyżeczki kminku
WYKONANIE:
Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i usmażyć na patelni.
Kapustę podgotować, odlać wodę, dodać usmażony boczek z cebulą, kilka drobno pokrojonych grzybów suszonych, kminek i dusić na małym ogniu do miękkości kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz