czwartek, 31 grudnia 2020

ORZESZKI.


Orzeszki są bardzo pracochłonne, ale warto poświęcić czas, bo są pyszne. Najlepiej w jeden dzień upiec skorupki, a w następny sklejać masą. Z przepisu wychodzi około 160 sztuk skorupek, czyli 80 orzeszków. Z myślą o dzieciach można nie dodawać do kremu alkoholu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
70 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
4 jajka
30 dag masła
10 dag smalcu
15 dag cukru pudru

WYKONANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo będzie potrzebny olej do smarowania foremki. Z tych oto składników zarobić ciasto, wstawić do lodówki na chwilę, żeby odpoczęło.
Przed każdym pieczeniem posmarować foremkę pędzelkiem, namoczonym w oleju, żeby ciasto nie przyklejało się.
Po wyjęciu ciasta odrywać po kawałeczku, formując kształt jajowaty i wylepić kolejno wszystkie otworki. Zamknąć foremkę i upiec na kuchence na złoty kolor, na małym ogniu. Czas pieczenia to około 10 minut. Potem otworzyć foremkę, delikatnie podwarzyć ostrym nożem i zdjąć wszystkie skorupki.
Czynność tą powtarzać, aż do upieczenia wszystkich orzeszków.

KREM ORZECHOWY:
250 dag zmielonych orzechów
250 ml mleka
1/2 szkl. cukru
30 dag miękkiego masła lub margaryny
kilka kropel olejku migdałowego
1/2 kieliszka spirytusu lub 1 kieliszek wódki
WYKONANIE:
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, dobrze wymieszać, wsypać orzechy i doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby nie przypaliło się. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Chłodne orzechy zmiksować z masłem, dodać olejek i alkohol.

WYKONANIE ORZESZKÓW:
Każdą skorupkę napełnić kremem, sklejać ze sobą po dwie, tak do zrobienia wszystkich orzeszków. Potem wynieść w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz