niedziela, 6 grudnia 2020

SAŁATKA Z KALAFIOREM.

Ta sałatka jest dobra na każdą porę roku, na różne okazje i jako dodatek do mięs z grilla. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
2 cebule
1/2 słoika papryki w zalewie octowej
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
1 średni ogórek zielony
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 mały słoik majonezu
1 mały kubek (100 g) jogurtu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafior, podzielić na różyczki, ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić na sitku, pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrane ze skorupek ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oleju, następnie pozostawić do wystygnięcia.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę również i pokroić ją w paseczki.
Ogórka obrać ze skórki, po czym pokroić go wraz z pomidorami w grubszą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać majonez, jogurt, sól, pieprz. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Przyprawić sałatkę według własnego uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz