sobota, 12 września 2020

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI.

Ciasto jest puszyste, słodziutkie, więc jak najbardziej pasują kwaskowate śliwki. Wykonanie tego placka jest bardzo proste i szybko je się robi.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1 kg dużych śliwek węgierek (około 11 szt.)
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące śliwki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz