2 skrzydełka z kurczaka
1 1/2 l wody
4 duże buraki ćwikłowe
1 szkl. wody z ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku
1 łyżka jarzynki w proszku
przyprawy według uznania:
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kminek
ziele angielskie
liście laurowe
WYKONANIE:
Do garnka wlać wodę i ugotować z niej wywar ze skrzydełek, z dodatkiem jarzynki, majeranku, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych.
Następnie wyjąć skrzydełka i dodać pokrojone w plasterki buraki, po czym gotować je do uzyskania intensywnego koloru bulionu, wtedy wlać zakwas z ogórków kiszonych i doprowadzić do zawrzenia. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, potem wrzucić do wywaru. Na koniec wlać rozrobioną mąkę ze śmietaną, z niewielką ilością wody i zagotować. Całą ilość barszczu w garnku dopełnić wodą, doprowadzić do ponownego zawrzenia, doprawić według uznania. Zupę posypać pokrojonym koperkiem.
Buraków nie wyjmować z barszczu, ponieważ podtrzymują kolor.
Barszcz zabielany najlepiej smakuje z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz