SKŁADNIKI:
4 kg kapusty (2 średnie)4 cebule
4 marchewki
1 duża czerwona papryka
3 łyżki soli
3 liście laurowe
1 łyżka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki pieprzu zmielonego
WYKONANIE:
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz, sól, kminek, połamane liście laurowe, drobniutko skruszone ziele angielskie. Wszystko bardzo dobrze wymieszać, odczekać chwilkę, żeby warzywa puściły sok. Następnie wyciskać kapustę, przełożyć do słoików, ugniatać, żeby nie było powietrza w środku, najlepiej ubijać drewnianą pałką kuchenną i mocno ugniatać ręką, wyciskając sok, który odlewać ze słoika. Następnie dokładnie wytrzeć brzegi i zakręcić wieczka. Surówkę postawić w temperaturze pokojowej na tydzień, potem można wynieść w chłodne miejsce. Po tygodniu kapusta jest już gotowa do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz