niedziela, 3 maja 2020

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM.


Ciasto jest mięciutkie, słodkie i do tego kwaśny rabarbar, pycha. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne owoce sezonowe do tego placka.

Przepis na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 opak. cukru waniliowego
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrami, dodać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać pokrojony rabarbar.
Piec około 30 - 40 minut w temp. 180' C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz