sobota, 25 stycznia 2020

PIZZA Z TUŃCZYKIEM, CEBULKĄ I PIECZARKAMI.

NADZIENIE:
1 cebula
10 dag pieczarek
1 puszka tuńczyka
5 dag sera żółtego
keczup
1 łyżeczka oleju
przyprawa do pizzy
sól, pieprz


WYKONANIE:
Tuńczyka odcedzić z zalewy i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w paseczki i podsmażyć chwilkę na patelni, posolić, popieprzyć według uznania.

CIASTO:
15 g drożdży
200 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 szkl. mleka
szczypta cukru
szczypta soli
keczup

WYKONANIE:
Mąkę wsypać do miski. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki. Mieszając drewnianą łyżką dodać sól, cukier i olej. Ciasto wyrobić na jednolitą konsystencję, pozostawić na chwilę.
Brytfankę o wymiarach 22 x 35 cm posmarować troszkę olejem, rozprowadzić  rękami ciasto, posmarować keczupem. Na to wyłożyć tuńczyka i cebulę z pieczarkami, posypać troszkę przyprawą do pizzy, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika. Piec w 180' C około 30 minut.
Pizzę podawać z sosem czosnkowym lub z keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz