Danie jest dobre w formie obiadowej, także również jako danie na gorącą przekąskę.
MIĘSO:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 bułka
jarzynka w proszku
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć z tej wody i przecisnąć przez praskę, następnie dodać do mięsa. Cebulę pokroić w bardzo małą kostkę, czosnek drobno posiekać, również dodać do mięsa, następnie wbić jajko, przyprawić do smaku, na koniec dodać mąkę i dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Z masy mięsnej formować małe kulki, obtaczać je w mące, żeby się nie skleiły do rąk.
W szerokim garnku zagotować około 1 litr wody, z dodatkiem jarzynki (1/2 łyżki), woda powinna przykryć mięso. W wrzątku układać klopsiki blisko koło siebie. Od zawrzenia wody gotować je około dwie - trzy minuty, po czym wyjąć kulki i powtórzyć czynność do ugotowania wszystkich.
Po ugotowaniu klopsików nie wylewać wywaru, ponieważ na nim trzeba ugotować sos.
SOS:
wywar z klopsików
bazylia
oregano, majeranek
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
kilka gałązek natki pietruszki
Wywar zagotować, dodać przyprawy, według uznania, pogotować chwilkę. Śmietanę i mąkę rozrobić w niewielkiej ilości wody, dodać do wywaru, zagotować. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz