Pierniczki są od razu mięciutkie po upieczeniu. Pychota.
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
3/4 szkl. cukru
3 łyżki kakao
200 ml śmietanki kremówki 30 '/,
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g masła lub margaryny
1 słoik miodu (400 ml)
WYKONANIE:
Ciasto zarobić dzień przed pieczeniem. Kakao wymieszać z mąką, odstawić. Miód doprowadzić do zawrzenia z przyprawą do piernika, zdjąć z ognia, dodać margarynę, rozpuścić mieszając, pozostawić do wystygnięcia.
W śmietance rozpuścić sodę, (ma mieć temperaturę pokojową).
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, stopniowo część mąki, delikatnie wymieszać, wlać miód, śmietankę, resztę mąki i wyrobić na jednolite ciasto na stolnicy. Wstawić je do lodówki na noc.
Następnego dnia rozwałkować ciasto na stolnicy, wykrawać foremkami ciastka i upiec w 180 'C około 7 - 10 minut.
Ciastka zostawić do wystygnięcia, udekorować dowolnie i włożyć do pojemnika, żeby nie wyschły za bardzo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz