Danie jest bardzo proste, smaczne i szybko się je robi. Wiele razy robiłam jako przekąskę na ciepło przy różnych okazjach. Polecam.
SKŁADNIKI:
8 plastrów schabu wieprzowego (ok. 90 dag)
1 cebula
30 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka oleju
musztarda sarepska
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżeczka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE:
Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem na cienko, posypać solą, pieprzem, odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i usmażyć, aż woda z nich odparuje, posolić, po czym pozostawić do wystygnięcia.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
WYKONANIE:
Każdy kawałek schabu posmarować cienko musztardą, na środku położyć trochę sera żółtego, na niego pieczarki, złożyć w kopertę i spiąć górą wykałaczką.
Tak przygotowane schłodzić chwilę w lodówce.
Następnie poukładać mięso w głębokiej patelni lub rondlu, podlać trochę wodą i dusić tak pod przykryciem do miękkości. Po tym czasie wyjąć schab na talerz, dodać pozostałe pieczarki i zagęścić sos zawiesiną z mąki. Kiedy zawrze to zdjąć z ognia i poukładać ponownie mięso w sosie, polewając je nim.
Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą lub po prostu z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz