Najlepsza wędlina to ta zrobiona w domu. Kto raz spróbuje ten zasmakuje swojskich wyrobów. Schab według tego przepisu nie tylko jest pyszny na kanpaki, ale również jako danie obiadowe na ciepło. Z wypieczonego wywaru można wtedy zrobić sos do mięsa, zagęszczając go 1 łyżeczką mąki pszennej.
SKŁADNIKI:
1 kg schabu
1 opak. marynaty do mięs
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Schab ponakłuwać głęboko ostrym widelcem. Czosnek drobno posiekać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią mięso, przełożyć do pojemnika i wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić na noc, wtedy mięso lepiej przejdzie marynatą. Po tym czasie schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 1 godziny do półtorej, w temp. 200' C. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i polewając mięso wywarem z pieczenia, dopiec na rumiano. Następnie wyjąć na półmisek i ostudzić. Kroić dopiero jak będzie całkowicie zimne, bo wtedy nie rozpadnie się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz