Sałatka jest bardzo prosta i szybko się ją robi.
SKŁADNIKI:
2 jajka
1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
1 duża cebula
4 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
1 opak. makaronu w kształcie ryżu (250 g)
1 mały majonez (260 g)
sól, pieprz
WYKONANIE:
Makaron ugotować z dodatkiem 1 łyżki soli, odcedzić na sicie i przelać zimną wodą, następnie pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w kostkę, troszkę posolić i odstawić, żeby zmiękła.
Jajka ugotować na twardo, potem zetrzeć je na tarce, na dużych oczkach.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, ogórki pokroić w kostkę, również odcedzić potem na sitku.
Tuńczyka z zalewą dodać do makaronu, wymieszać i dodać pozostałe składniki, na koniec jeszcze majonez, po czym dokładnie wszystko wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem, według uznania. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz