wtorek, 4 września 2018

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z SIEMIENIEM LNIANYM.

Chlebek jest mięciutki, pulchny i zawsze się udaje.
Przepis na dwie keksówki o wymiarach:12 x 35 cm. Mąkę odmierzać szklanką o pojemności 250 ml.

SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
500 ml ciepłej wody
1/4 szkl. ziaren siemienia lnianego
olej do nasmarowania foremek

WYKONANIE:

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać sól, cukier, drożdże i dobrze wymieszać drewnianą łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypać obydwie mąki, dobrze wymieszać na jednolitą masę, a na koniec dodać siemię lniane i ponownie zamieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do blaszek, wysmarowanych trochę olejem. Pędzelkiem z odrobiną mleka posmarować wierzch chlebków i posypać siemieniem. Brytfanki z ciastem położyć w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec około 60 minut. Upieczone chleby, jeszcze ciepłe wyjąć z brytfanek i ostudzić na kratce od piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz