piątek, 27 września 2024

OCET Z WINOGRON.

Ocet z winogronon nie tylko poprawi smak potraw, sałatek, ale także działa na niektóre dolegliwości. Odpowiednio stosowany poprawia trawienie, obniża cholesterol, a nawet pomaga zrzucić kilka kilogramów.

SKŁADNIKI:
2 kg winogron 
1 l przegotowanej wody 
3 łyżki cukru 
duży słoik 

WYKONANIE:
Winogrona powinny być bardzo dojrzałe i słodkie. Owoce obrać z kiści, trochę zgnieść i przełożyć do słoika. Wodę wymieszać z cukrem i wlać do owoców. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i obwiązać gumką. Pozostawić tak na 6 tygodni, codziennie mieszając. Po tym czasie ocet przecedzić przez gazę i wlać do butelek. Przechowywać w chłodnym i niezbyt słonecznym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz