Sernik jest mięciutki, nie za bardzo słodki i bardzo prosty w wykonaniu. Zawsze się udaje.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach: 20 x 30 cm.
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
200 ml wrzącej wody
WYKONANIE:
Kawę zalać wodą, posłodzić i odstawić do wystygnięcia, przelać do salaterki.
MASA SEROWA:
1 kg sera białego z wiaderka
250 g masła
150 g cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 budynie śmietankowe (po 80 g)
1 łyżka mąki kartoflanej
72 szt okrągłych biszkoptów (ok. 400 g)
słodkie kakao do posypania
WYKONANIE:
Masło roztopić w garnku z cukrem, mieszać do rozpuszczenia się cukru, potem dodać ser i nadal często mieszając na małym ogniu połączyć go z masłem.
Do drugiego naczynia wlać mleko i rozrobić w nim: mąkę kartoflaną, budynie oraz jajka, po czym dodać to do gotującego się sera. Trzeba często mieszać, żeby nie przypaliło się, do zgęstnienia masy, po czym zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
WYKONANIE CIASTA:
Masę serową podzielić na dwie części.
Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Każdego biszkopta namaczać w kawie, układać blisko siebie, na to wyłożyć jedną część masy serowej, wyrównać wierzch, potem poukładać drugą warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie, następnie wyłożyć drugą część masy serowej, wyrównać ją, potem znowu poukładać biszkopty z kawą i wierzch posypać słodkim kakao. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz