Dania z makaronem to ulubione potrawy mojej rodzinki. Lubimy z każdymi dodatkami. To danie jest proste w wykonaniu i szybko się robi.
400 g makaronu penne
2 pojedyncze filety z kurczaka
250 g małych pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
2 serki topione po 100 g
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
przyprawa gyros
zioła prowansalskie
250 ml wody
natka pietruszki
WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki na połówki, czosnek drobno posiekać i podsmażyć na maśle w głębokiej patelni, do tego dodać pokrojonego w kawałki kurczaka, przyprawę gyros, zioła prowansalskie, sól, pieprz według uznania i dusić pod przykryciem do usmażenia się mięsa.
Do kubka lub miseczki wlać ciepłą wodę, rozrobić w niej serki topione, dodać śmietanę i wlać do duszonego mięsa, często mieszając doprowadzić do zawrzenia. Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Sos zgęstnieje jak trochę przestygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz