niedziela, 19 lipca 2020

ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM ŻÓŁTYM.

SKŁADNIKI:
2 podwójne filety z kurczaka
10 dag pieczarek
1 cebula
8 plasterków szynki
50 g sera żółtego
musztarda łagodna
1 łyżka oleju
oregano
bazylia
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

WYKONANIE:
Filety z kurczaka podzielić na połówki (ma być 8 kawałków), rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, odstawić.
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, dodać przyprawy według uznania, pod koniec podwyższyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu. Zdjąć z palnika, przestudzić trochę i wymieszać ze ztartym serem żółtym, na dużych oczkach tarki.
Każdy kawałek fileta posmarować musztardą, na to położyć plasterek szynki, następnie nałożyć trochę farszu z pieczarek i zwinąć ciasno w rulonik, spinając końcówki wykałaczkami.
Potem poukładać blisko siebie w brytfance, wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 50 minut pod przykryciem, potem odlać nadmiar płynów i piec jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Roladki podawać z różnymi dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi) oraz z surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz