500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, do tego dodać mięso, wszystkie przyprawy według uznania i usmażyć. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć, zwiększyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, trzeba dodawać ją stopniowo. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
WYKONANIE KROKIETÓW:
Dodatkowo potrzebne będzie:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Na każdego naleśnika nakładać farsz, zwinąć w krokieta, następnie obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na oleju, na rumiano z obu stron.
Podawać z dowolnymi sosami lub barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz