niedziela, 21 czerwca 2020

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI.

Ciasto jest mięciutkie, słodkie i do tego kwaskowate owoce, pycha. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne owoce sezonowe do tego placka.

Przepis na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące truskawki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz