SKŁADNIKI:
350 g margaryny "Kasia"
350 g mąki pszennej
350 g cukru
10 g proszku do pieczenia
15 g cukru waniliowego
1 duża cytryna
6 dużych jajek
LUKIER:
150 g cukru pudru
sok i skórka z cytryny
WYKONANIE:
Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka i cukier wanilinowy.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny.
Na koniec wlewać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut w temp. 170 ℃, pod koniec pieczenis włączyć termoobieg. Kiedy trochę przestygnie to wyjąć z foremki.
LUKIER:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny i wymieszać. Gotowym lukrem polać wierzch wystudzonej babki.
RADA:
Babka jest również dobra bez lukru, jak ktoś woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz