niedziela, 11 marca 2018

ROLADKI Z SERKIEM I SALAMI.

Roladki z serkiem i salami to przekąska, która świetnie smakuje i łatwo się ją robi.
Polecam.

SKŁADNIKI:
2 placki tortilli
1 duży pęczek szczypiorku
1 opak. "salami delikatesowe" (100 g)
1 serek "łaciaty" meksykański smak (150 g)
1 serek "łaciaty" chrzanowy smak (150 g)
kawałek papryki czerwonej
4 duże liście sałaty
szczypta pieprzu

WYKONANIE:
Szczypiorek drobno pokroić i podzielić na 4 części. Paprykę pokroić w słupki. Salami podzielić na dwie części.

Na pierwszym placku rozsmarować:
- 1 połowę serka meksykańskiego, popieprzyć troszkę
- posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
- położyć na to dwa liście sałaty, (może być zielona część sałaty lodowej)
- ponownie rozsmarować drugą część serka meksykańskiego
- posypać szczypiorkiem
- poukładać blisko siebie plastry salami
- na jednym brzegu położyć słupki papryki i zwinąć ściśle w rulonik, następnie owinąć to folią aluminiową i wstawić do lodówki na chwilę.
Tak samo przygotować drugiego placka, tylko z serkiem chrzanowym. Zamiast serka chrzanowego może być czosnkowy.
Po wyjęciu z lodówki odwinąć roladki z folii i pokroić po skosie na 15 mm kromki, następnie poukładać na półmisku i udekorować dowolnie, np. szczypiorkiem i papryką. Podawać jako przekąskę na zimno.
Salami można zastąpić szynką lub łososiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz