SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów
1 1/2 kg cukini (po obraniu)
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
1 łyżka soli
1 szkl. oleju słonecznikowego
1 szkl. octu 10 '/,
1 szkl. cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
WYKONANIE:
Pomidory zmielić w maszynce, zagotować jak przecier.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubszą
kostkę. Cebulę oraz paprykę pokroić w paseczki. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny, żeby puściły sok.
Do wywaru pomidorowego dodać: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet, cukier i odciśnięte z soku warzywa. Następnie zagotować, często mieszając i na małym ogniu pogotować około 5 minut. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody w garnku. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz