Carpaccio z buraków to szybka i smaczna przekąska, nie wymagająca umiejętności kulinarnych, zawierająca tylko kilka składników. Całość smaków dopełnia magiczny sos.
SKŁADNIKI:
3 średnie buraki czerwone
1/2 opak. rukoli
1/2 opak. sera feta
3 łyżki słonecznika łuskanego
SOS:
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy miodowej
troszkę soku z cytryny
WYKONANIE:
W szklance wymieszać wszystkie składniki.Buraki ugotować lub upiec w piekarniku, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Można to zrobić na szatkownicy, wtedy są cienkie i równe. Ser feta pokroić w kostkę, słonecznik uprażyć na patelni, ostudzić.
Na półmisku poukładać buraki, wyłożyć na nie rukolę, ser feta, posypać słonecznikiem i polać na wierzchu sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz