CIASTO:
5 łyżek wody
250 g margaryny lub masła
1 1/2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 opak. cukru waniliowego
4 jajka
1 1/2 mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Wodę, margarynę lub masło, cukier, kakao i cukier waniliowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzić. Potem dodać do tego 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec pianę z białek. Dokładnie wymieszać mikserem, następnie wylać na brytfankę.
SER:
1 kg zmielonego sera białego
4 jajka
1 szkl. cukru
ztarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki budyniu śmietankowego
120 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek
WYKONANIE:
Rodzynki namoczyć chwilę w wodzie i odcedzić na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, skórkę z cytryny, budyń, roztopione masło, proszek do pieczenia, ubite białka na sztywno oraz rodzynki i dokładnie wymieszać mikserem.
Na ciasto w brytfance wykładać porcjami masę serową, w niewielkich odstępach i upiec w piekarniku w temp. 180' C, przez około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz