SKŁADNIKI:
1 kg schabu
garść grzybów suszonych
1 łyżka jarzynki w proszku
1 kostka rosołowa grzybowa
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
papryka ostra w proszku
suszone: oregano, tymianek,
rozmaryn, majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
natka pietruszki
WYKONANIE:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry około 1 cm. Każdy z nich oprószyć solą, pieprzem i papryką, następnie przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na kilka minut.
Po tym czasie wyjąć mięso i usmażyć na patelni, mocno rozgrzanej z obu stron, a potem przełożyć do garnka i podlać wodą, tylko tyle, żeby mięso było przykryte.
Na patelni z mięsa podsmażyć cebulę na maśle, na małym ogniu i dodać do garnka. Następnie dodać grzyby, kostkę rosołową, jarzynkę i pozostałe przyprawy.
Tak dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, potem wyjąć to mięso z garnka na półmisek.
Mąkę troszkę uprażyć na patelni, rozrobić z niewielką ilością wody i wlać do gotującego się wywaru, doprowadzić do zawrzenia, następnie zdjąć z ognia i włożyć z powrotem mięso do sosu. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami lub kluskami, albo z kaszą gryczaną i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz