niedziela, 14 sierpnia 2022

DŻEM ŚLIWKOWY.

Sezon śliwkowy w pełni, więc pora zrobić dżem, który wykorzysta się potem do naleśników, przekładania ciast, a najlepiej smakuje posmarowany na mięciutką bułkę.

SKŁADNIKI:
2 kg śliwek, najlepiej węgierek
1 kg cukru
1 opak. dżem fixu

WYKONANIE:
Śliwki umyć, usunąć pestki i zmielić w maszynce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmieni kolor na ciemniejszy, tak około jednej godziny, często mieszając, żeby nie przypaliło się. Potem odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia. Na drugi dzień podgrzać ponownie, rozprowadzić dokładnie dżem fix, dodać cukier i doprowadzić do zawrzenia. Gotować na małym ogniu jeszcze 30 minut i przełożyć do słoików. Pasteryzować około 5 minut od zawrzenia wody, wyjąć słoiki i pozostawić do wystygnięcia. Nie odwracać do góry dnem, ponieważ dżem potem nie opadnie, bo jest gęsty, dzięki dżem fixowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz