sobota, 23 lipca 2022

CIASTO KRUCHE Z JABŁKAMI I PIANKĄ ŚMIETANOWĄ.


Ciasto jest proste i szybko się robi. Można wykorzystać nie tylko jabłka, ale też inne owoce sezonowe. Składniki są do upieczenia placka na dużej blaszce. Moja ma 22,5 x 36,5 cm. Jedna szklanka do odmierzania produktów to 250 ml.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
6 żółtek
250 g miękkiej margaryny
2 opak. cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku na 180' C. Mniejszą część podzielić na 4 małe gałki i wstawić do zamrażarki.

DODATKOWO:
około 1 1/2 kg kwaśnych jabłek, najlepsze są niewielkie

WYKONANIE:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Następnie poukładać je blisko siebie na podpieczonym placku. Jak ktoś lubi to można je lekko posypać cynamonem.

PIANKA ŚMIETANOWA:
1000 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 '/,
6 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru na 1/2 l
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, miksować do rozpuszczenia się go, potem dodać śmietanę, dobrze wymieszać, następnie wsypać budynie i połączyć na jednolitą masę. Pianę śmietanową wyłożyć na placek z jabłkami. Na wierzchu zetrzeć kolejno gałki ciasta z zamrażarki, potem wstawić ponownie do piekarnika i upiec na złoty kolor około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostwić jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Kroić dopiero po wystygnięciu, w przeciwnym razie będzie rozpadało się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz