sobota, 20 sierpnia 2022

POMIDORY KOKTAJLOWE KISZONE.

Czasami nie wiadomo co zrobić z nadmiarem pomidorów koktajlowych lub innych, żeby nie zmarnowały się. Można zrobić oczywiście przecier, ale także po prostu zakisić je. Takie pomidory doskonale nadają się do zupy, sosów i innych potraw.

SKŁADNIKI:
1 1/2 kg pomidorów koktajlowych
1 l zimnej wody, przegotowanej
1 łyżka soli kamiennej
2 gałązki kopru
8 ząbków czosnku

WYKONANIE:
Do zimnej wody wsypać sól i dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się.
Na dno słoika dać pokrojony jeden ząbek czosnku, trochę kopru, następnie poukładać blisko siebie pomidory. Na wierzch znowu dać pokrojony ząbek czosnku i trochę kopru. Całość zalać przygotowaną zalewą, tak, żeby pomidory były przykryte wodą. Zakręcić wieczko i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni do ukiszenia. Najlepiej słoiki umieścić na plastikowej tacy, bo czasami w czasie kiśnięcia może pojawić się wyciek ze słoika. Wtedy należy wytrzeć wodę i dokręcić słoik. Kiedy zalewa zrobi się trochę mętna to znaczy, że są już ukiszone, wtedy wynieść w chłodne miejsce, gdzie przechowywane są przetwory na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz