środa, 24 sierpnia 2022

CIASTO KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I PIANĄ ŚMIETANOWĄ.


Ciasto jest proste i szybko się robi. Można wykorzystać nie tylko śliwki, ale też inne owoce sezonowe. Składniki są do upieczenia placka na dużej blaszce, moja ma 22,5 x 36,5 cm. Jedna szklanka do odmierzania produktów to 250 ml.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szkl. mąki pszennej tortowej
6 żółtek
250 g miękkiej margaryny
2 opak. cukru waniliowego
1/3 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części, 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor, w nagrzanym piekarniku na 180' C. Mniejszą część podzielić na 4 małe gałki i wstawić do zamrażarki.

DODATKOWO:
23 szt dużych śliwek

WYKONANIE:
Śliwki przekroić na połówki i wyjąć z nich pestki. Obtoczyć każdą w mące (chodzi o część miąższu). Robi się tak po to, żeby owoce nie puściły za dużo soku podczas pieczenia. Następnie poukładać je blisko siebie, miąższem do góry na podpieczonym placku. Jak ktoś lubi to można je lekko posypać cynamonem.

PIANKA ŚMIETANOWA:
1000 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 '/,
6 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru na 1/2 l
szczypta soli

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier, miksować do rozpuszczenia się go, potem dodać śmietanę, dobrze wymieszać, następnie wsypać budynie i połączyć na jednolitą masę. Pianę śmietanową wyłożyć na placek ze śliwkami. Na wierzchu zetrzeć kolejno gałki ciasta z zamrażarki, potem wstawić ponownie do piekarnika i upiec na złoty kolor około 50 minut.
Upieczone ciasto pozostwić jeszcze chwilę w ciepłym piekarniku. Kroić dopiero po wystygnięciu, w przeciwnym razie będzie rozpadało się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz