czwartek, 24 lutego 2022

PĄCZKI SEROWE.


Pączki są bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek sera białego sprawia, że są pulchne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk.
SKŁADNIKI:
500 g mąki
500 g sera białego półtłustego
13 dag masła
4 jajka
2 opak. po 16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka spirytusu lub octu
1 l oleju do smażenia oponek
marmolada owocowa
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Masło wyrobić z mąką i cukrem waniliowym na stolnicy, dodać ser, sodę, jaka, spirytus i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na około 1 cm, wykrawać szklanką kółka, potem piec na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu na rumiano. Wystygnięte pączki nadziewać szprycą z marmoladą. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Zaznaczam, że bez marmolady też są bardzo dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz