wtorek, 15 lutego 2022

SCHAB W MLEKU, CEBULI I CZOSNKU.

Schab moczony w mleku, czosnku i cebuli. Jest soczysty w środku.
U mnie jako wędlina do kanapek, ale doskonały jest również na ciepło do obiadu. Z płynu wypieczonego można zrobić sos, zagęszczając go odrobiną mąki. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 kg schabu
2 cebule
około 500 ml mleka
2 ząbki czosnku
ulubione zioła i przyprawy do mięsa wieprzowego: majeranek, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, cząber, kolendra, pieprz, sól. Ja rozcieram w moździerzu, żeby  było drobniej.

WYKONANIE:
Schab ponakłówać ostrym widelcem z każdej strony, zalać w naczyniu mlekiem, tak, żeby przykryło mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku, po czym wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć ulubionymi ziołami, solą oraz pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190' C i  upiec do miękkości mięsa. Na 1 kg to jedna godzina. Pod koniec odkryć naczynie żaroodporne lub rozciąć rękaw, jak ktoś tak piecze i pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz