piątek, 14 października 2022

PODGRZYBKI W ZALEWIE OCTOWEJ.

Podgrzybki marynowane to doskonały dodatek do obiadu, jak też na przekąskę, do kanapek. Jest trochę przy tym pracy, ale warto poświęcić swój czas. Grzyby mogą być różnego rodzaju: borowiki, kurki, opieńki, nawet pieczarki. Najlepsze są grzyby młode, nie przerośnięte.

SKŁADNIKI:
3 kg grzybów, podgrzybków
2 łyżki soli
2 marchewki
4 cebule

ZALEWA:
2 l wody
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
250 ml octu 10 '/,
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
2 łyżki gorczycy
5 sztuk liści laurowych

WYKONANIE:
Grzyby obrać z liści i innych śmieci, odciąć nóżki, po czym zagotować w wodzie około 2 minuty od zawrzenia wody. Następnie zebrać je łyżką cedzakową i umieścić na durszlaku. Wodę wylać i ponownie grzyby umieścić w garnku, wlać wodę, dodać sól, po czym znowu zagotować około trzy minuty i odcedzić na durszlaku.
W tym czasie pokroić cebulę w piórka, umieścić w misce, zalać ją wrzątkiem, trochę przemieszać i odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki.
Składniki zalewy zagotować z przyprawami.
Na dnie każdego słoika umieścić trochę cebuli, po dwa plasterki marchewki i wsypać troszkę gorczycy. Na to poukładać grzyby do 3/4 słoika, ponownie dać cebulę oraz marchewkę i z zalewy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, gorczycę. Całość zalać zalewą, widelcem podważyć delikatnie grzyby, żeby wszędzie doszła zalewa, potem dolać ją, żeby wszystko było nią przykryte. Gotowe słoiki zakręcić, spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody i odwrócić do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz