czwartek, 13 października 2022

CIASTKA SEROWE Z MARMOLADĄ.

Ciastka serowe są mięciutkie, słodziutkie i delikatne. Wykonanie ich jest bardzo proste i nie wymagają specjalnych umiejętności. Z przepisu wychodzi ciastek dwie czarne blaszki od piekarnika.

SKŁADNIKI:
500 g mąki
500 g masła lub margaryny
500 g sera białego
1 opak. cukru waniliowego
500 g marmolady wieloowocowej

WYKONANIE:
Ser zmielić w maszynce. Składniki połączyć i wyrobić ciasto, podzielić na cztery części. Następnie każdy kawałek rozwałkować w kształcie prostokąta, na około 3 mm, posmarować marmoladą i zrolować razem dwa przeciwległe brzegi, przeciąć wzdłuż, następnie pociąc na kawałki około cztery centymetrowe. W czasie wałkowania ciasta trzeba często podsypywać stolnicę mąką, bo ciasto będzie przyklejać się, ponieważ jest lepkie. Poukładać na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180' C około 20 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz