czwartek, 9 czerwca 2022

SYROP Z MIĘTY.


Mięta od wielu lat jest stosowana na niestrawność. Jeśli ma się problemy z trawieniem lub po zbyt obfitym posiłku zaleca się wypić herbatę ze świeżych liści mięty.
Syrop miętowy to produkt uzyskiwany z liści mięty po procesie produkcyjnym polegającym na maceracji. Po wymieszaniu z wodą, cytryną i cukrem jest używany jako orzeźwiający napój, dlatego tak chętnie pije się go latem. Również może to być doskonały dodatek do deserów i lodów.

SKŁADNIKI:
ok. 1 kg listków mięty
1 1/2 l wody
1 kg cukru
1 duża cytryna

WYKONANIE:
Gałązki mięty oberwać z liści, wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć trochę na ręczniku. W garnku zagotować wodę z cukrem, zdjąć z ognia, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki razem z skórką, potem miętę. Wszystko dobrze zamieszać, pozostawić pod przykryciem do wystygnięcia i odstawić na conajmniej 12 godzin.
Po tym czasie odcedzić syrop, a miętę z cytryną dobrze odcisnąć. Następnie doprowadzić do zawrzenia, przelać do niewielkich słoików lub butelek i odwrócone do góry dnem pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz