piątek, 18 marca 2022

PASTA Z MAKRELĄ I SEREM BIAŁYM.

Pastę z makreli można zajadać smarując na kanapkę z różnymi dodatkami lub wykorzystać jako nadzienie do muszli makaronowych lub roladek na zimno z tortilli, a także do innych przekąsek.

SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona
250 g sera białego półtłustego
1 duża cebula
1 łyżka oleju
3 jajka
2 łyżki majonezu
sól, piepez

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju tak, żeby tylko przełamać surowy smak cebuli, ostudzić. Makrelę oddzielić od ości i skóry, po czym zmielić w maszynce na małych oczkach, dlatego resztę ości pozostanie na sitku. Ser rozdrobnić widelcem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Gotową pastę przełożyć do szczelnie zamkniętego naczynia lub pojemnika i schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz