środa, 22 lipca 2015

SOS PROWANSALSKI Z CUKINI (DO SPAGHETTI).

SKŁADNIKI:
2 kg cukini po obraniu
1/2 kg cebuli
1/2 szkl. oleju
1 łyżka soli
1/2 kg cukru
1 szkl. octu 10 '/,
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1/2 opak. ziół prowansalskich
2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200 g
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy

Cebulę pokroić w małą kostkę, cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć trochę z soku. Przełożyć do garnka, dodać olej, sól, zioła prowansalskie, gotować do miękkości cebuli, następnie dodać cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, przyprawę do pizzy, papryki w proszku, pogotować jeszcze 5 minut.
Gotowy sos zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do słoików. Pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.


1 komentarz:

  1. wyglada wspaniale pewnie jest pyszny , zaraz wyprobuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń