niedziela, 4 marca 2018

KARKÓWKA W COLI I MIODZIE.

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki
2 łyżki miodu
1/2 pół szklanki coli (125 ml)
1/2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy francuskiej

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w grubsze plastry i podsmażyć na patelni na dużym ogniu z obu stron.
Do wysokiej patelni lub rondelka wlać miód, colę i wsypać przyprawy,
dodać pokrojony drobno czosnek,  musztardę, a następnie wymieszać wszystko dokładnie.
Wstawić patelnię na palnik i podgrzać, a potem poukładać w naczyniu karkówkę, tak, żeby płyn przykrył mięso.
Dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając. (około 30 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz