wtorek, 19 listopada 2019
CIASTKA Z MASZYNKI.
środa, 6 listopada 2019
NALEŚNIKI PIETRUSZKOWE Z SEREM BIAŁYM.
wtorek, 5 listopada 2019
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ.
poniedziałek, 4 listopada 2019
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM.
SKŁADNIKI:
4 jajka
5 ogórków konserwowych
dag cebuli
1 puszka kukurydzybr>
10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach
SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na małych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
UKŁADANIE:
W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami:
- ogórki
- połowę białek jajek
- połowę tuńczyka
- połowę cebuli
- połowę sosu
- kukurydza
- druga połowa tuńczyka
- druga część cebuli
- pozostały sos
- druga część białek jajek
-żółtka jajek
Wierzch sałatki dowolnie udekorować.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.
KARKÓWKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI.
1 kg karkówki
1/2 op. suszonych śliwek
1/2 op. suszonych moreli
1 słoik sosu słodko - kwaśnego
1 słoik sosu meksykańskiego
1 op. przyprawy do karkówki
sól, pieprz
Karkówkę pokroić w plastry, około 1 cm. Oprószyć przyprawą do karkówki, solą, pieprzem, przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso układać warstwami na przemian z sosami i suszonymi owocami.
Sosy wymieszać ze sobą. Owoce pokroić w paski.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 ' C i piec do miękkości mięsa (około 1 do 1 1/2 godziny ).
Mięso dobrze smakuje z ryżem i surówką.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MAKARONEM.
sobota, 2 listopada 2019
SYROP Z PIGWY.
Syrop z pigwy jest szczególnie wskazany w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości witaminy C i wielu cennych minerałów wspiera układ immunologiczny i łagodzi efekty infekcji. Zalety owocu pigwy są jednak znacznie szersze niż tylko wspomaganie walki z grypą.
Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.
SKŁADNIKI:
1 kg owoców pigwy
1 kg cukru
2 opak. cukru waniliowego
WYKONANIE:
Pigwę obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo małe, cienkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. W dużym słoiku układać warstwami pigwę na przemian zasypując ją cukrem i ugniatać ciasno, aż do samego wierzchu. Zakręcić szczelnie słoik, wstawić w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki) i pozostawić na przynajmniej 3 dni, aż owoce obficie puszczą sok. Po tym czasie odlać sok do małych słoików, a owoce osobno do innych słoików. Spasteryzować je po 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Codziennie dodawać owoce lub sok do ciepłej herbaty.
PORADA:
Jeżeli ma się małą ilość pigwy to nie trzeba pasteryzować, a jeśli więcej to trzeba, bo stojąc dłużej w lodówce może się zepsuć.